“The Intern” review: angajează-l pe De Niro!

2015. The_Intern_PosterAnul apariției: 2015
Regie și scenariu: Nancy Meyers
Distribuție: Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm
Notă: 10/10
Gen: American office comedy
Rezumat: Ben Whittaker, un pensionar încă foarte energic, a încercat orice ca să fugă de plictiseală: lecții de mandarină, Tai Chi, filme, cărți, ieșiri regulate la Starbucks, aventuri ocazionale cu vecina sextagenară, dar încă nu e convins că și-a găsit locul. De aceea, aplică pentru un post de intern senior la un magazin online de haine pentru femei. După ce trimite în loc de CV un videoclip de prezentare, se dezlănțuie apocalipsa – când șefa cu zeci de ani mai tânără decât el încearcă să-l transforme într-un angajat decorativ, Ben așteaptă, zâmbește, observă și schimbă viața tuturor celor din jur.

     Un film al contrastelor

     Să-l urmărești pe De Niro făcându-și loc printre tinerii competitivi înconjurați de tehnologie este o experiență savuroasă… printre telefoane mobile, laptopuri, playere, căști,  USB-uri și fire, internul nostru scoate o agendă, un calculator străvechi (da, da, de ăla pe care se fac socoteli…) și o pereche de ochelari. Istoria lui pare tuturor o legendă din mezolitic, Ben a produs și vândut toată viața cărți de telefoane (acum, un concept rizibil!). În lumea nouă în care bătrânul intră fără prejudecăți,  epoca de dinainte de Google este doar un zvon. Mai mult decât atât, principiile acestui intern tomnatic sunt într-atât de stranii încât pe parcursul timpului, e mereu nevoie de o pauză pentru a le explica și colegilor mai tineri: așadar, batista se poartă la sacou pentru a fi oferită unei domnițe îndurerate, la serviciu se vine mereu la costum ca să intrii mai ușor în atmosfera de lucru, când presimți nefericirea celui de alături, fii discret și… dacă o maseuză îți dă fiori pe șira spinării, invit-o repede la cină. De Niro se reinventează în acest film – lasă deoparte masca de dur și devine sfătos, abil și ireal de generos. Acțiunile și cuvintele personajului pe care îl interpretează sunt bine plasate, în armonie cu nevoile celor din jur și cu totul lipsite de imbolduri egoiste… pe scurt, acest intern devine implauzibil (lucru pe care îl observă intrigată și șefa lui, Jules), dar asta nu-l face mai puțin simpatic. Pensionarul își intersectează destinul cu o generație nouă, un pic dezorientată, pusă pe câștig, dornică de muncă, dar obișnuită să consume repede, să gândească în jumătăți de măsură și să evite comunicarea directă (nu ratați scena emoticonului cu lăcrămioară duioasă pe obrăjor, un fel de iartă-mă fără riscuri!). Internii cei tineri care sunt acceptați odată cu Ben, Jules cea ocupată care își împarte timpul între birou și familie și ritmul alert impus de noile tehnologii devin pentru Ben fundalul contrastant al evoluției lui. Ben stăpânește un anume savoir-vivre, puștii trăiesc la un click distanță și se întreabă de ce le fuge viața printre degete.

     Wonder woman

     În tot acest timp, Jules încearcă să găsească o formulă magică prin care să extindă ziua de la 24 la 48 de ore. Suprasolicitată de o afacere în creștere, încearcă tot felul de strategii de eficientizare, iar propunerea firească de a primi ajutor specializat de la un director executiv îi aduce lacrimi în ochi: presimte că un șef deasupra deciziilor ei are puterea să distrugă spiritul afacerii pe care a inițiat-o. Viața ei devine o luptă pe mai multe fronturi: vrea să devină un lider mai bun cu riscul de a deveni un cyborg umblător care nu doarme și nu mănâncă, dar își dorește în același timp să iubească și să fie iubită. Unde mai pui că lumea vorbește? Mamă neglijentă, soție autoritară, femeie de afaceri fără suflet, gospodină dezastruoasă… etichetele nu cunosc sfârșit!

     Sunt câteva momente în film în care Jules își privește situația cu detașare, rezultatul e și mai multă indignare față de mințile înguste care nu înțeleg mobilitatea unei lumi noi în care și femeilor le e permis să aibă idei și să devină antreprenori. Când vocea lui Jules se sufocă de tristețe, apare cavalerul în armură, în secolul nostru nu pe cal alb, ci la volan, nu ficior, ci senior… luându-și rolul în serios, Ben are grijă să pună la punct mămicile clevetitoare de la grădinița lui Paige! Comentariile despre drepturile femeilor, despre inițiativă și despre dilema zdrobitoare muncă vs. cămin se reduc la câteva tonuri discrete, dialoguri rezonabile, lipsite de isteria feministelor.

    Detalii picante

     Dacă un pensionar cu energia unui adolescent și o tânără emancipată cu gusturi vestimentare remarcabile nu sunt de ajuns ca să vă uimească, pelicula aceasta mai are câțiva ași în mânecă: un jaf ca în filmele cu proști (din care nu lipsește arhetipalul grăsan fricos), un adulter cu care aproape că ai empatiza, discuții dureros de sentimentale și ritualuri zilnice dintre cele mai stranii (doar atât vă spun, dacă aveți șansa să o întâlniți pe Anne Hathaway vreodată, nu uitați să clipiți des înainte să-I cereți autograful, va fi mai dispusă să vă ajute!). Că tot veni vorba despre ciudățenii, e un lucru de toată lumea știut că atunci când vine vorba despre mame, se presupune că trebuie să le mulțumim că ne-au dat viață și să nu le transformăm în subiect de bancuri ori analogii răutăcioase, dar mama lui Jules nu are scăpare… seamănă izbitor cu mama lui Gru din Despicable me! Pe bune!

     Așadar, în toamna aceasta, când cheful de muncă e scăzut, dar absolutamente necesar, dați o șansă internului, cu siguranță vă va însenina ziua și dacă îl urmăriți cu mare atenție, veți afla cum să predați lecții de viață șefului vostru atunci când are mai mare nevoie de ele.

Sursă poster:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Intern_(2015_film)#/media/File:The_Intern_Poster.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s