3 idei întunecate în 3 ambalaje înșelătoare

     Lumea se dovedește a fi uneori un loc înfricoșător, în care nefericirea, plictiseala și indiferența devin epidemia căreia toți îi cădem din când în când pradă. De aceea, oamenii au dezvoltat strategii de supraviețuire: de la lucruri mici, cum ar fi cafeaua de dimineață (care întotdeauna mi-a părut o mică lașitate de dinaintea unei zile dificile) până la iluzii grandioase (cred că așa a apărut“iubirea” ca mit și ca noțiune abstractă). Când ne deschidem în fața unor idei noi, se poate întâmpla ca refugiile pe care le-am căutat febril să se prăbușească, iar viața redevine o doctorie greu de înghițit. Nu ne așteptăm la acest efect atunci când urmărim un film… se presupune că și filmele sunt un mijloc de a evita un timp răul și urâtul, se presupune că povestea căreia ne abandonăm ne va face să ne simțim mai bine în final, dar recent am întâlnit trei situații bizare, anume trei animații scurte care în câteva minute îți promit o întâmplare drăguță și în schimb, sfârșesc prin a deprima… Personajele sunt desenate cu tandrețe astfel încât să le privești ochii mari, să îți fie milă din prima secundă în care le întâlnești și să dorești instantaneu să fie fericite. Dacă ai căzut în capcana să empatizezi cu ele, ești pierdut. Muzica veselă, care compensează lipsa dialogului, te ia de mână și te conduce printr-un labirint al groazei… fără fantome, creaturi hidoase sau vrăjitoare, simți că vei avea coșmaruri, nu înțelegi ce ți s-a întâmplat și intuiești că ai fost victima unei manipulări rafinate.

     Ai dreptate, aceste trei animații sunt escrocii sentimentali de care ar fi bine să-ți ferești copilul, adevărurile de care ai vrut mereu să fugi, oglinzile în fața cărora ai închis mereu ochii. Problema e că sunt produse cu atâta migală încât la prima vedere, după titlu și poster, par echivalentul unei căni cu ciocolată caldă… acele mostre de confort emoțional cu care ai vrea să-ți închei sau să-ți începi ziua, doza de pufoșenii și minciuni candide pe care le cauți în loc de Noapte bună! sau Bună dimineața! Nu vă lăsați păcăliți de ambalaj, aceste filmulețe sunt exact șutul în fund care te despărțea de prăpastie. Urmăriți-le doar dacă vă simțiți așa de euforici încât credeți că vă e amenințată integritatea fizică… dacă se poate muri de râs, cu siguranță se poate muri și de prea multă fericire. Așadar…

     1.Alma

desene sumbre.Alma_(2009_short_film)_poster

     Că tot se anunță lansarea filmului gotic-horror Crimson Peak marca Guillermo del Toro, dacă vreți să vă obișnuiți cu stilul întunecat și dantelat al acestui regizor, urmăreți Alma, o aventură sumbră în lumea spiritelor captive. Pe ritmurile săltărețe din fundal, aproape anticipându-se Crăciunul, o fetiță cu ochi verzi se oprește în fața unei vitrine și aproape că-și pierde răsuflarea… în fața ei, se află o păpușă care îi seamănă pefect. Coincidență sau capcană malefică? Credeți-mă, băiatul cu bicicleta e un indiciu că lucrurile nu se termină cu bine! Atmosfera e sufocantă… nu e nimeni în jur, ușile se deschid din senin, ochii păpușilor se rotesc curioși și când te aștepți mai puțin, ești captiv în spatele unei priviri de sticlă. Aceasta este o contra-recomandare pentru cei care în această perioadă se simt singuri sau captivi într-o lume ermetic închisă.

     2.Kiwi

desene sumbre.Kiwi_opening_screen

     E imposibil să nu vă fi înduioșat măcar o dată urmărind un videoclip cu animale. Deși pe Facebook ai spune că pisicile dețin monopolul, câinii, lemurii, ratonii, aricii și orice altă mică viețuitoare suficient de inteligentă ca să-și folosească fragilitatea pentru a seduce au potențialul de a face carieră pe marile ecrane. În America, un student de la arte și-a creat disertația în jurul unei păsări kiwi, echivalentul vizual pentru nuvela Puiul scrisă de Brătescu Voinești (apropo, vă mai amintiți primele telenovele literare din gimnaziu? Momentele alea când plângeați de mama focului la Căprioara lui Gârleanu și când aveați nevoie de 10 batoane Kinder ca să zâmbiți din nou?). Kiwi e compus exact în aceeași manieră lacrimogenă… un puiuț cu aripi scurte se abandonează unui comportament autodistructiv și sentimental, transformând o prăpastie într-o pădure virtuală deasupra căreia se visează zburând. În câteva minute, asistați la primul și ultimul zbor și dacă sunteți cumva în ceață, autorul vă bagă degetul în ochi doar ca să stoarcă o lacrimă. Dacă până și Kiwi plânge, dacă se aude poc-ul din final… e iarăși clar că nu suntem pe tărâmul lui happy-end. Nu încercați să priviți cu înțelegere acest scurt-metraj, aici mila este de fapt o încurajare a pasivității morbide. Un handicap nu înseamnă o condamnare la moarte, orice ar piui pasărea asta mică și depresivă.

     3.Partly cloudy

desene sumbre.Partly_Cloudy_poster

     I-ați spus deja piciului vostru că l-a adus barza? Puteți folosi acest filmuleț ca să fiți mai convingători și să evitați pe termen lung reluarea întrebării spinoase. Ipoteza că ne naștem din nori, prindem viață în urma unui impuls electric și suntem livrați la domiciliu de o barză simpatică este o idee de o naivitate cuceritoare, dar asigurați-vă că îi vorbiți copilului și despre limitele bunei-voințe. O barză inimoasă, repartizată norului care naște numai puii cu probleme (animăluțe violente, genul de ființe pe care nu vrei să calci sau le mângâi pe burtică), aproape că își dă duhul străduindu-se să-și facă datoria. Îi cad penele, e înțepată, electrocutată, mușcată, cvasi-devorată și când ia o decizie rațională mutându-se la norul-vecin, amenințarea furiei fostului stăpân readuce situația acolo de unde am plecat. Barza pricăjită s-a întors mai bine echipată, dar pericolele sunt noi și măsurile de precauție se dovedesc inutile. Personajele zâmbesc și în timp ce mesagerul cu pene are frisoane prin tot corpul, genericul e stupid de optimist, parcă încurajându-ne să nu ne abandonăm vreodată șefii/partenerii/prietenii abuzivi și manipulatori. Nu, nu, nu, instinctul de conservare e cosmetizat ca fiind trădare… ar fi fost poate mai simplu dacă și norul ar fi încercat să afle din vecini cum să creeze copilași mai prietenoși, dar am fi ratat cinismul poveștii (de altfel, ingredientul-secret pentru a cuceri inima copiilor mici și mari!).

     Nu știu ce credeți în acest moment, dar uneori mă sperii de mesajele pe care le descifrez în jurul meu. A supraviețui solicită multă creativitate, puterea de a uita și capacitatea de a selecta numai ce e frumos. Să faci ochii mari și să crezi din politețe și bună-credință că tot ce vezi e neapărat plauzibil, asta înseamnă să devii o victimă sigură pentru păpușarii de după colț. Revin de urgență cu un articol mai tonic… o cronică la o comedie bună sună suficient de atractiv pentru voi?

Sursele imaginilor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Alma_(film)#/media/File:Alma_(2009_short_film)_poster.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Kiwi!#/media/File:Kiwi_opening_screen.JPG
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Partly_Cloudy_poster.jpg
https://stocksnap.io/photo/EA5F0D7860

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s