Filmele toamnei (partea a II-a)

     După ce câteva din peliculele pe care le anunțasem în articolul precedent (click aici),  încă  mult-așteptate pe atunci, au început să ruleze în cinema, să nu credeți cumva că nu v-a rămas nimic la care să visați. Ați apucat să vedeți “Lobster”?   V-ați strâns cu mic (mic e un fel de a spune, a se înțelege cu bulină și cu 18+), cu mare la “Love”? V-ați făcut suficient curaj să mergeți la “Macbeth”? Shakespeare nu sună ca diversiunea necesară de sâmbătă seara, dar credeți-mă, merită să vă învingeți fiecare îndoială ca să-l vedeți, mai multe într-o recenzie ulterioară… Pentru moment, sunt cel puțin 3 filme românești noi (nu că m-aș înghesui să prind bilet), două animații promițătoare, un James Bond care își anunță ieșirea din scenă, “Jocurile foamei” în mijlocul revoluției, “Star Wars” pentru tocilarii de serviciu (geeks de pretutindeni, forța fie cu voi!) și 3-4 filme franțuzești cu intrigi provocatoare… acesta e în mare peisajul cinematografic din noiembrie: generos, divers și nostalgic (căci acum e momentul să vă luați La revedere! de la două serii care v-au ținut imaginația trează și inima palpitândă).Așadar, la ce mergem și la ce spunem pas? Mai jos, câteva intuiții…

      Privește românește!

     Alexandru Papadopol e vedeta-cheie a acestei luni, îl veți putea vedea în 2 din cele 3 filme românești anunțate pentru această perioadă. O dată, e un scriitoraș ironic care se întoarce în satul de baștină, încununat de laurii succesului, retrăind un trecut care subit promite să devină prilejul unor legături noi. E vorba de “Acasă la tată”, o poveste care pare stângace, brutală și un picuț stupidă, cu reflecții forțate despre literatură și utilitatea ei în existența de zi cu zi, desigur se vorbește în trailer despre cum poți trăi bine-mersi chiar dacă nu deschizi niciodată vreo carte, așadar e genul ăla de cuptor cinematografic unde se topesc toate prejudecățile ca să iasă o plăcintă mai mare; yeah, maybe skip it!

     Apoi, pe Alexandru Papadopol îl mai întâlniți în “București non-stop”, o producție ambițioasă narativ, care vrea să unească patru povești și să le facă să graviteze în jurul unui magazinaș non-stop. Unde se intersectează personajele și care e adevăratul chip al capitalei pe timp de noapte? Poate că nu vreți să aflați chiar acum, în noiembrie, oricum filmul se recomandă ca fiind despre tumult, moarte, o curvă și un fraier …. Așadar, ne putem cruța de o potențială dezamăgire, dar, există un dar… aflați că Răzvan și Dani și-ar fi dorit să apară în distribuție, Delia e o susținătoare entuziastă a peliculei așa cum declară pe pagina de Facebook și însuși regizorul, Dan Chișu, a promis ca toate încasările să fie alocate familiilor victimelor din Colectiv.

     Se apropie Crăciunul și poate anul ăsta se întâmplă un miracol. “Poveste de iarnă”, cu afișul digital deja prezent la ieșirea din Cinema City, se recomandă ca o experiență inedită… la început am crezut că e o adaptare englezească/americană a “Crăiesei Zăpezii”, apoi m-am gândit că e vreo comedie romantică sezonieră din Străinezia și când am început să caut răspunsuri precise, nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că e vorba de un film în limba română. Un violonist sensibil, cu zâmbet larg și privire tandră (parcă prea bun ca să fie adevărat! Presimt deja niște exagerări voite din partea regizorului ca să înmoaie publicul feminin, vreau să mă înșel!) se îndrăgostește de o actriță aspirantă, frumoasă foc. Îmbrățișările, intimitatea lor, privirile, fericirea care se întinde radiantă pe chip și apoi o ruptură… bătaie, declarații pasionale, meschinării, pericolul unei despărțiri.. e momentul ăla inevitabil când lumea intervine cu bocancii în ceea ce se anunța a fi o altă idilă Romeo și Julieta. Pare nebunesc de bun, dacă și scenariul e la fel de atrăgător ca imaginile surprinse în reclamă, atunci voi răsufla ușurată… în sfârșit, un film românesc bun! Nu se anunță profunzimi amețitoare, dar m-aș bucura dacă m-aș întâlni cel puțin cu o poveste decentă.

     Gustul copilăriei

     După ce vă dați seama cam pe unde se mai află națiunea română la stadiul creativitate cinematografică, vă propun să lăsați analizele prea scorțoase și să vă bucurați de o animație. Pe sistemul  Un cântec vesel să cântăm! E tratamentul ideal după o zi de muncă, e metoda sigură de a-ți face copilul să tacă fericit preț de o oră jumătate și mai mult decât atât, e o călătorie sentimentală în propriul tău trecut – vremea aia când singura ta grijă era dacă Winnetou le ține piept albilor sau dacă muschetarii intuiesc schemele perfide ale lui Richelieu, aaa da… și dacă oul Kinder pe care ți l-ai cumpărat va avea o surpriză pe placul tău. Deja în cinematografe, “Crăiasa zăpezii” este o adaptare amuzantă a basmului clasic. Deși stilul în care sunt desenate personajele e cam neconvingător, animăluțele care o ajută pe Gerda să lupte cu regina malefică sunt adorabile. Luta, cel puțin, e foarte drăgălașă! (mai multe aici). Apropo, v-a plăcut “The Croods”? Pentru că la finalul lunii, se va lansa “The Good Dinosaur”, o poveste despre prietenia neobișnuită dintre un pui de om și un dinozaur cu inimă mare. Trailerul promite multe momente magice – licurici în noapte, o luptă de tip David și Goliat cu un șarpe sângeriu, porumbei  luându-și zborul simultan de sub pașii dinozaurului care aleargă cu micuțul său prieten în spate. Cred că va fi o experiență uimitoare, pare genul ăla de film creativ, simpatic, îndrăzneț, care te face să-ți dorești o mașină a timpului.

     Fanii de serviciu…united!

     Dacă sunteți fideli unei povești, dacă urmăriți seriale cu aviditate, dacă rezistați așteptării de după Va urma…, înseamnă că mulți dintre voi ați căzut pradă uneia dintre seriile următoare: “James Bond”,  “Hunger Games” sau “Star Wars”. Pe mine nu m-a atins microbul niciuneia pentru că am crezut mult timp că nu există viață după “Harry Potter”. În orice caz, dacă vă prezentați după formula Bond, James Bond în fața străinilor, dacă Ian Fleming este acea persoană specială pe care nimeni n-are voie s-o critice de față cu voi, atunci mergeți repejor la “Spectre”, al 24-lea film din serie, al 4-lea în care rolul principal îi revine lui Daniel Craig. Înțeleg că James Bond a devenit cu timpul o lume independentă… se vorbește despre Bond girls, despre actorii care l-au jucat de-a lungul timpul pe spion, despre recorduri, intrigi politice, serii neoficiale. Pentru cei ca mine, care nu au pășit încă în acest cerc ezoteric, dar sunt curioși, începeți cu “Dr. No” (1962) și citiți “Casino Royale” (Ian Fleming)… e un start bun și o ocazie de a-l lăsa pe domnul Bond să vă seducă. Mrrrr!

     De la spioni la victime media… Katniss pregătește o revoluție! În curând, pe marile ecrane, va apărea ultimul film, al patrulea din serie, partea a doua corespunzătoare volumului 3 – fără multe introduceri pompoase, “The Hunger Games: Mockingjay – Part 2”. Va fi mare nebunie mare pentru pasionații care vor să afle cum a fost transpus cinematografic finalul poveștii (salut, Violeta, știu că te numeri printre ei! J) și e o ocazie pentru cei care au rămas indiferenți până acum să se lase contaminați… luați primul volum, răsfoiți-l, faceți rost de filmul “The Hunger Games” (2012) și poate așa Suzanne Collins mai câștigă un fan.

     A venit timpul acum pentru o profeție de iarnă… nicidecum, e doar promisiunea unui cadou de Crăciun din partea Lucasfilm – “Star Wars: Episode VII – The Force Awakens”. Save the date – 18 decembrie! Nu  le-am avut niciodată cu SF-urile, fiind la filo,  cu capul în nori și cu un contact redus cu știința, m-am limitat la a citi un pic de Asimov și cam atât, dar de când am urmărit serialul “The Big Bang Theory”, ideea de a mă iniția în “Star Wars” pare din ce în ce mai palpitantă. Trebuie însă să încep cu începutul… ce e “Star Wars” și ce e “Star Trek”? Sunt două fenomene similare? Dacă sunt diferite, există totuși vreo legătură între ele? Poate că un fan generos care citește acest articol mă poate ajuta cu mai multe detalii. Nu vă grăbiți să râdeți de mine, până și înfumuratul Sheldon a încercat să o învețe pe Penny bazele fizicii… dacă insist un pic, e chiar o datorie de onoare să încerceți să convertiți inocenții. J Până una alta, fac o călătorie până în 1999 și dau play pe “Episode I: The Phantom Menace”. E timpul să aflu cine e Darth Vader, că prea l-am văzut în tone de meme pe Facebook.

     Oui, oui, c’est une surprise pour toi!

     Franța lovește din nou… luna aceasta, aveți posibilitatea să vă sincronizați cu cinefilii francezi. Imaginați-vă că atunci când urmăriți “Une nouvelle amie”, e posibil ca un parizian să mănânce floricele așa cum o faceți și voi, dar într-o sală de cinema la mii de kilometri distanță, să râdă la aceleași scene sau să încere să strângă mâna unei potențiale iubite în exact aceeași secundă când v-ați făcut și voi curaj în același scop. Așadar, dacă vă surâde ideea, citiți mai jos ca să aflați ce opțiuni aveți: “Une nouvelle amie”, noul film al lui F. Ozon, despre moarte, seducție și feminitate (pare cumva un thriller erotic, cu mult suspans și multe interdicții ce se vor depășite), “Microbe et Gasoil” (despre cât de important este să visezi măreț chiar și atunci când ești doar un țânc și nu ai mai nimic al tău!), “Le tout nouveau testament” (iarăși, un film pentru copii despre un Dumnezeu prea uman față de cum suntem obișnuiți… bătrâior, în capot, fără autoritate și cam cinic) și dacă v-a supărat cineva la facultate și vreți să râdeți de specia snobilor de pretutindeni, mergeți la “Marguerite” (despre o divă cu ochii galeși și vocea … croncănitoare, îndrăznește cineva să-i spună adevărul?). Aflați la cinema, eu una de abia aștept!

     PS: Moș Crăciun vă livreză și câteva surprize americane – unu la mână, Tom Hanks    într-un film despre războiul rece (sper eu nu prea influențat de naționalitatea regizorului și a distribuției) – “Bridge of Spies” (cred că e nevoie de un pic de background istoric înainte să intrați în sală, așa că google the facts, folks!) și doi la mână, Brangelina într-o dramă romantică despre plictis și cruzime, “By the sea”. Urmăriți calendarul premierelor și lăsați-vă imaginația să zboare pe ritmurile cinematografice ale lunii noiembrie!

colaj noutati noiembrie

  6 noiembrie: “Acasă la tata”, “Spectre”, “Une nouvelle amie”
13 noiembrie: “Snow Queen”, “București NonStop”, “Microbe et Gasoil”
20 noiembrie: “The Hunger Games: Mockingjay – Part 2”, “By the Sea”, “Le tout nouveau testament”
27 noiembrie: “The Good Dinosaur”, “Poveste de dragoste”, “Bridge of Spies”, “Marguerite” și… “Love the Coopers” (filmul convențional de Crăciun de la începutul lui decembrie!)

Sursă imagini:
http://www.cinemagia.ro/filme-in-curand/noiembrie-2015/
https://stocksnap.io/photo/JIK478GBMU

Advertisements

2 thoughts on “Filmele toamnei (partea a II-a)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s