Cinenoutăți

     După ce am fluturat tricolorul, după ce am urmărit cu sufletul la gură parada de 1 decembrie, după ce m-am bătut pe un bilet de tren ca să ajung acasă în această mini-vacanță mult-așteptată, îmi dau seama de două lucruri: a început sezonul obsesiilor (cadouri, planuri de Anul Nou sau absența lor îngrijorătoare, petarde, reuniuni de familie, lista ambițioasă și mincinoasă cu realizările pentru 2016) și lumea filmului se mișcă mai repede ca niciodată. Ce se întâmplă acum pe marile ecrane, ce se petrece în culise, cine ce își dispută și ce a lăsat în urmă toamna care tocmai a trecut? Citiți mai jos buletinul de știri cinefile:

     1.Filmul “Gods of Egypt”, care va apărea în februarie 2016, are o distribuție nepotrivită sau cel puțin controversată… actori albi în rolul unor personaje de origine africană. Scuzele neconvingătoare din partea regizorului Alex Proyas ating o problemă mai veche din Hollywood – relațiile de putere se infiltrează până și în alegerea actorilor. Încă e neobișnuit și pe tăcute, nepermis ca persoanele de culoare să portretizeze lideri, zei, regi sau orice ar indica … un vârf de piramidă. Aceleași discuții s-au iscat și în cazul lui “Pan” (mulți au văzut o Tiger Lily nițeluș prea albă pentru originea amerindiană imaginată de J. M. Barrie), dar ce ne facem cu Liz Taylor în rolul Cleopatrei și cu atâtea alte interpretări extraordinare care însă nu se asortează… la epidermă? În orice caz, noul film “Star Wars” promite să echilibreze balanța prin John Boyega – negru și într-o poziție de conducere.

Gods_of_Egypt_poster
Egiptul antic ca la Hollywood

     2.Urmează nopți cu stele pe cer și luminițe în tot orașul, vânzoleală mare în mall, brăduți decapitați, panglici, beteală, globuri, reduceri și clopoței, dar mai presus de toate, dacă mai avem loc să respirăm de atâtea obiecte, e timpul să ne punem o dorință și să sperăm cu mai multă intensitate decât ne-am permis în timpul anului. E vremea să dați play pe un film de sezon. Un gen comercial de mare succes, filmul de sărbători e tocmai acela pe care îl vezi pe ProTV de 3 ori pe zi, în heavy rotation – acum, Home Alone, de Paște, Liceenii, e filmul care apare în toate topurile (de câte ori n-am auzit până acum de It’s a wonderful life și tot trăiesc cu impresia că nici nu mai e nevoie să-l văd că m-am împiedicat de el atât de des încât încep să cred că de fapt l-am vizionat în altă viață, înainte de reîncarnare). Toate aceste filme de Crăciun se fac după rețetă? Până la urmă, de ce se uită lumea la televizor de sărbători? Încercăm să substituim ceva ce am pierdut pe drum, suntem un pic mai singuri, e televizorul un liant în relațiile de familie, nu prea știm ce să ne spunem? Până să filosofăm mai mult pe marginea subiectului, o echipă de scenariști a privit problema practic și a întocmit o listă cu ingredinetele magice care nu lipsesc din niciun film de Crăciun – nostalgia, magia, speranța, familia, atmosfera, clișeele și iertarea. Pentru noi toți, pot deveni criterii de a alege sau de a aprecia o peliculă de genu’, pentru cei mai îndrăzneți scenariști români poate fi imboldul de a crea (oricum în afară de Ho ho ho nu prea avem cu ce să ne lăudăm). În orice caz, în perioada asta așteptați-vă să vedeți povești sentimentale americane care storc lacrimi, se sfârșesc mereu cu bine și îți intră pe ascuns în creier ca să-ți trezească pofta de a mai vedea încă un film de profil.

Home_alone.jpg
Și noi ne-am săturat de tine, Kevin!

     3.De ce vorbesc oamenii ciudat în filmele americane din anii ’30-’40? E ceva fancy, ceva ales și căutat, o demnitate afectată, un ton un pic arogant care trece eufemistic drept vintage. Lingviștii nu puteau lăsa așa ceva necercetat și acum avem un răspuns. E accentul transatlantic, accent învățat, nu moștenit, semn de distincție socială. Se evita r-ul și se pronunță t-ul retezat, scurt, puternic. Accentul transatlantic se preda în mod special în școlile de actorie, dar după al doilea război mondial, s-a renunțat la acest gen de curs și am rămas cu atracția crescândă pentru britanici (pe care îi calificăm automat ca fiind sexy, de ce? Ăsta e într-adevăr unul din misterele creierului omenesc… adevărata întrebare la care umanitatea ar trebui să răspundă cât mai curând, domnu’ Steven Pinker ce păzește?).

the-artist-960529l-imagine
Alte vremuri, mon cher! 

     4. Atențiune, oameni cu iaht și cu penthouse! Una din copiile saniei Rosebud, care a apărut în filmul Citizen Kane, a fost vândută la licitație pentru suma de $149 000. Sania aceasta a fost tezaur în familia scenaristului Herman Mankiewicz timp de 70 de ani, dar nepotul s-a gândit să renunțe la dulcegării ereditare și a scos-o la licitație în New York, în cadrul evenimentului TCM Presents: Treasures from the Dream Factory. Steven Spielberg e un norocos, în 1982 el a făcut același tip de investiție pentru $50 000… la vremuri noi însă, preț triplu!

citizen kane sled.jpeg
Sania care va deveni legendă! Fotografie: Collection/REX Shutterstock

     5. Care au fost cele mai văzute filme în luna noiembrie în România și în SUA și ce urmează să apară pe marile ecrane? Conform analizei de pe site-ul Cinemagia, românii au mers la Hunger Games, Love the Coopers, Bridge of Spies, Spectre și Hotel Transilvania 2, iar americanii au ales Hunger Games, The Good Dinosaur, Creed, Spectre și The Peanuts Movie, ultimul – o animație care va apărea la noi pe 25 decembrie, adusă de Odeon Cineplex și care promite să fie o poveste eclectică despre curaj, timiditate și prietenie (o să merg fie și numai să-l văd pe Snoopy dansând pe Bamboleo).

     6. Apropo de Snoopy, la ce ne mai uităm în decembrie? Pe plaiurile mioritice, apare un film nou – Palatul pionierilor B’92 – selectat la festivalul de film independent de la Sundance. Dacă sunteți curioși ce v-a pregătit Bobby Păunescu (vi-l amintiți din După dealuri?), îi puteți vedea noul proiect sâmbătă, la ora 17,00 la Muzeul Țăranului Român, iar prețul unui bilet e undeva între 7 și 10 lei. Dacă totuși nu aveți chef de o poveste de pe vremea comuniștilor, vă invit să vă redescoperiți copilăria căci pentru asta rulează Micul prinț, animația cu Marion Cotillard (pe 4 decembrie), în caz că vă întrebați care e viața ei post-Macbeth. Printre cele mai așteptate filme ale anului e desigur biografia lui Steve Jobs (pe 11 decembrie) și dacă v-ați săturat de americănisme și de ocazionalul film românesc, mergeți la o peliculă made in Turkey, cu și despre adolescenți, premiat la Cannes în 2015… e Mustang (pe 18 dec.). V-o mai amintiți pe nimfomana lui Lars von Trier? Eu n-am cum s-o uit pentru că am văzut-o în toată splendoarea după sesiunea de iarnă din anul II de facultate. Acum apare în drama romantică 3 coeurs (cu premiera tot pe 18 dec.), mergeți dacă vreți s-o vedeți într-un rol mai soft. Desigur, fanii înfocați de abia își mai țin răsuflarea în așteptarea STAR WARS 7 (18 dec., save the date!). Încă n-am înțeles fenomenul și sunt curioasă dacă se prinde virusul și de mine după ce voi vedea primul film din serie. În schimb, ce aștept eu cu nerăbdare? Păi… Danish Girl – cu premiera de ziua mea, 8 ianuarie 2016, sper eu un cadou frumos și destul de îndrăzneț pentru a celebra cum se cade 22 de ani, Carol – nu se știe când ajunge în România, dar o aștept pe Cate Blanchett cu covorul roșu întins și cu un studiu de caz cu cele mai bune momente ale ei de până acum (în curând #peblog) și Lady in the Van – pentru că sunt curioasă ce poate carismatica McGonagall când iese din Hogwarts, dar ca în cazul în Carol nu știu când ajunge în cinematografele de la noi.

butacas.jpg
Decembrie te așteaptă pe marile ecrane!

     7.În urma unei analize The Guardian, Marțianul a avut o audiență colosală în China datorită contribuției fictive a Centrului Național Chinez de Administrare a Spațiului Cosmic în salvarea reputației NASA. În weekendul premierei, filmul a a adus încasări de 50 de milioane de dolari – devenind astfel blockbusterul toamnei în China. Pe de altă parte, pe strada lui Pixar s-au abătut nori grei de ploaie căci Bunul dinozaur s-a dovedit o mare dezamăgire, cu cele mai mici încasări din premiere de până acum – doar 39 de milioane de dolari. Acesta e un caz clasic de decădere bruscă după un mare succes. Arlo a fost inevitabil eclipsat de Inside Out și de acum, echipa de creație Pixar nu mai poate decât să urce.

the-good-dinosaur-949772l.jpg
Sorry, Pixar!

        8. Filmul lui Tarantino The Hateful Eight, cu accente western, s-ar putea să nu mai fie difuzat din cauza amenințărilor venite din partea sindicatului polițiștilor PBA (Patrolmen’s Benevolent Association). Asta pentru că regizorul a participat la două mitinguri împotriva violenței polițistilor din SUA și mai mult, pretinde că a trăit pe propria piele efectele acesteia, dar șeriful din Los Angeles respinge acuzațiile spunând că în cazierul lui Tarantino nu e trecută nicio zi de pușcărie. E sau nu o mișcare de marketing? Oricum numele regizorului e de ajuns ca să strângă o audiență uriașă, mă îndoiesc că această strategie (dacă asta e de fapt) mai era necesară.

The_Hateful_Eight
Un film nou cere o controversă pe măsură!

   9. Digital Cinema Media, companie care controlează 80% din cinematografele din Marea Britanie, a interzis ca pe 18 decembrie, înainte de începerea filmului Star Wars 7, să se difuzeze reclama Bisericii Anglicane Just pray, motivând că acest clip ar putea ofensa audiența. Prințesa Leia reacționează violent pe Twitter: “Oamenii ar trebui să-și facă rost de-o viață!” Dacă sunteți curioși și urmăriți reclama pe Youtube, e vorba de un clip inofensiv cu un Tatăl nostru! creat sub forma unui colaj, rostit de tot felul de oameni, de toate credințele și culorile, adunați din spații foarte diferite. E un mesaj potrivit sezonului și nu are potențialul unei ofense, dar încerc să-i înțeleg și pe Digital Cinema Media… trăim într-o lume unde e mai ușor să ofensenzi involuntar pe cineva decât să respiri și într-un spațiu politically corect, au simțit nevoia să spună Nu oricărei reclame care trata unul din cele câteva subiecte pe care Emily Post ne recomandă din prudență să nu le abordăm cu străinii – religia.

     Acum că v-am pus la curent cu ce se întâmplă în lumea filmului, vă las să mai tăiați o zi din calendar în așteptarea lui 18 decembrie. Știu că acum majoritatea cinefililor nu mai pot fi distrași de la premiera ce va să vină… forța fie cu voi… amin! Pentru restul lumii, care e în postura de necunoscător al fenomenului Star Wars, recomand prudență… nu râdeți de tocilari, că s-ar putea să se ia de seria voastră preferată (v-au văzut intrând la cinema la Jocurile foamei? Știu cumva că aveți setul de cărți Harry Potter acasă, în integralitate, ținut cu sfințenie pe raftul de sus, ăla inaccesibilul din bibliotecă? Ați avut perioada voastră Twilight?). Atunci lăsați oamenii să-și trăiască visul.

Sursă imagine fundal:
http://www.freepik.com/free-vector/morning-coffee_806283.htm”>Designed by Freepik</a>

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s