“Bunul dinozaur” sau despre fricoșii cu inimă mare

the-good-dinosaur.jpg

Anul apariției: 2015
Regizor: Peter Sohn
Scenariu: Meg LeFauve
Distribuție: Raymond Ochoa, Jack Bright, Jeffrey Wright, Peter Sohn
Notă: 7/10
Gen: Animație
Rezumat: Arlo, un micuț apatozaur, scoate capul din ou. E mai fragil decât frații săi, e temător ca Bambi (doar că are solzi) și în ciuda timidității sale, își dorește să facă ceva măreț, prin care să câștige aprecierea familiei. O furtună însă îl duce departe în mijlocul pădurii… înconjurat de pericole și de licurici, cu pași ezitanți, dă nas în nas peste un prieten nou, care îl va schimba pentru totdeauna.

     O nouă animație marca Pixar era ceea ce așteptam cu înfrigurare la început de iarnă.  După succesul Inside Out, impresionată de amestecul inteligent dintre neuroștiință și naratologie, mi-am zis că urmează ceva și mai și… iar trailerul la The Good Dinosaur promitea multă emoție. Așa că am luat-o pe Daria de braț (o puștoaică de clasa a treia), eu am cumpărat ochelarii 3D, ea un ditamai meniul cu Snoopy (reclamă la The Peanuts Movie) și pe-aici ți-I drumul… de 1 decembrie, am mers împreună la cinema. Că doar de ziua națională floricele au gust mai intens, filmele sunt mai bune, biletele un pic mai ieftine, iar copiii un pic mai cuminți.

Febra lui Știați că?

      Primele cadre au tăiat răsuflarea copiilor din sală… pământul privit din spațiu, dinozaurii păscând pașnici pe câmpii, atmosfera aceea primordială de documentar Discovery au fost de ajuns ca să-I suresciteze. Toți știau  să-ți spună câte ceva despre Big Bang sau despre începuturile materiei și se grăbeau să se fălească în fața vecinului din dreapta sau din stânga, cu riscul de a-l împroșca violent cu floricele. Cel puțin mie asta mi s-a întâmplat când Daria m-a informat solemn că Arlo e un apatozaur pentru că a avut ea o perioadă în viață când a colecționat abțibilduri cu toate speciile posibile. Tonul ei m-a asigurat că nu există nicio urmă de îndoială… așa că înarmată cu precizie științifică, m-am lăsat purtată de poveste.

Basmul preistoric – grafic, dar previzibil

the-good-dinosaur-4

     Imaginile sunt incredibil de precise și peisajele par a fi mai degrabe fotografiate decât desenate. Liniile și culorile sunt foarte plăcute, Arlo e lunguieț și delicat ca o mâță, iar tatăl său are ceva din mutra unui cowboy. Unde mai pui că băiețelul Spot, om preistoric născut să vâneze și să iubească, are ceva din stilul Croods și nu mă refer doar la legătura de frunze din jurul taliei. Povestea însă e previzibilă, iar scenariul nu întotdeauna o susține foarte bine – structura e clar una de basm. Prâslea Arlo nu e luat în seamă pentru că e ăla micu’ și prostu’ și vine momentul să-și demonstreze curajul. Se rătăcește, întâlnește multe personaje, cunoaște răul, începe o relație profundă de prietenie cu un omuleț sălbatic, e pus să aleagă între devotament și interesul propriu, constrâns să renunțe la ce iubește și confruntat cu cele mai mari temeri ale sale. În final, clasicul happy-end e temperat de o viziune lucidă de tip mere cu mere și pere cu pere. Dinozaurul și puiul de om revin fiecare în mijlocul unei familii potrivite pentru nevoile lor, dar deși animația cunoaște anumite momente de răscruce, când te înțeapă nările, semn că vrei să plângi, nu ajungi să îți duci instinctul până la capăt pentru că tensiunea emoțională e imediat spulberată.

     Există intervale lungi în care nu te convinge nimic. Păsări răpitoare prea stridente, o familie de dinozauri neînfricați adunați în jurul unui foc de tabără, care consideră propice o sesiune de sfaturi inspiraționale, o mică luptă, o furtună… toate cadențate de un dialog plat, nu prea convingător. E ciudat că deși dinozaurul vorbește, Spot – hominidul de șase ani, micul Mowgli ciufulit și mereu nedumerit, se oprește la câteva interjecții. That is not fair!

 Cercul desenat în praf

     Oricum, regizorul atinge o coardă sensibilă când creează pe vârful muntelui un moment filosofic de o mare candoare – Arlo și Spot ne spun ce e o familie. Un cerc desenat în praf în interiorul căruia stau unul lângă altul mai mulți membri… ce e dincolo de cerc e lumea mare și înfricoșătoare, dar cu ai tăi totul pare un pic mai departe și un pic mai ușor de înfruntat. Când mânuiesc bețișoarele străduindu-se să se exprime cât mai clar, nici Arlo, nici Spot nu mai știu cui aparțin… amândoi sunt cumva pierduți și nu are cum să te nu înduioșeze doi copilași cu inima mare, rătăciți într-o lume preistorică agrară, uriașă și indiferentă. În capul meu, a început să cânte melodia din Lion King 2 – We are one.

Where’s the rhino?

     A fost un moment în care mi-am dorit ca povestea să fi luat altă turnură. Când cei doi prieteni îl întâlnesc pe styracozaur (un strămoș îndepărtat al rinocerului), văd pe coarnele lui o groază de animale inofensive cu nume zdrobitoare – o veveriță, o pasăre, o vulpiță pufoasă, un cameleon, o întreagă menajerie cumințică prezentată sub forma unei galerii de bestii distrugătoare. Era un mister comic în spatele acestei apariții… un actor de circ care promitea o poveste secundară delicioasă și care, mda, a dispărut.

the-good-dinosaur-3.jpg

     Din cauza acestor scăderi narative, The Good Dinosaur este o investiție Pixar nu prea reușită. Au pierderi financiare imense și nimeni nu promite că încasările vor crește simțitor, dar cu siguranță nu asistăm la un dezastru –  e un film călduț, tandru, cu pretenții tehnice uimitoare, în dezacord însă cu așteptările publicului. Să spunem doar că Arlo își convinge într-adevăr familia că e un dinozaur curajos, dar rămâne prea timid ca să ne cucerească inimile.

Sursă imagini:
http://www.cinemagia.ro/filme/the-good-dinosaur-566972/imagini/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s