Crăciun vintage cu “It’s a wonderful life”

     Rezumat: George Bailey este un aventurier constrâns de împrejurări să rămână întotdeauna acasă. Prins cu afacerea tatălui său, încurcat de manevrele domnului Potter (cel mai bogat om din Bedford Falls, cu vise de mare proprietar), îndrăgostit de Mary, George își ține visele bine ascunse, dar o datorie de 8000 de dolari distruge armonia aparentă a existenței sale – disperat, nervos, izolat și cu sentimentul ratării, decide să se sinucidă, doar că un înger păzitor de categoria a II-a, pe deasupra și fără aripi, are altă părere…

     Știu că n-am mai scris de mult timp și Crăciunul începe să se transforme într-o amintire, dar ninsoarea de azi-dimineață (da, șoc! La Focșani a fulguit un pic!) mi-a trezit apetitul pentru un al doilea Crăciun consecutiv, imediat, de data aceasta alb ca în povești. Sărbătorile de iarnă se asortează cu un întreg repertoriu de cuvinte – scorțișoară, mandarine, ciocolată caldă, zăpadă, cadouri, brad și… Home alone. Am văzut multe check-in-uri pe Facebook din fața televizoarelor cu mențiunea Home Alone și niciodată n-am înțeles de ce isteria asta à la Dennis se declanșează fix în decembrie. Oricum… dacă sunteți dintre aceia plictisiți și iritați de invariabilul film de Crăciun, aflați că există opțiuni. Nu numai că în fiecare an apar producții noi (deși rețeta rămâne mereu aceeași), dar există atâtea titluri faine încât dacă vă documentați puțin, v-ați putea transforma fiecare Crăciun într-o petrecere tematică. Anul acesta, eu am mers pe stilul vintage – filme vechi, musicaluri cu Fred Astaire, colinde cântate la pian, muzică de sezon cu Nat King Cole și Frank Sinatra… o atmosferă dintr-o altfel de Americă, elegantă și jucăușă. Iar la acea vreme Crăciunul era marcat de o altă obsesie – pe atunci se difuza an de an It’s a wonderful life, o peliculă clasică despre valoarea prieteniei, celebră pentru că a adresat întrebarea pe care ne-o punem cu toții – Ce ar fi lumea fără mine?

     It’s a wonderful life e o experiență de neratat. Deși a trebuit să fac un efort de voință ca să-l văd pentru că tot ce apare prea des și prea mult în listele de recomandări mă face să am rezervele mele (iar în categoria filme de Crăciun, este the one and only, aka the movie), după primele cadre am renunțat la orice fel de prejudecăți. Tehnica narativă, scenariul, actorii și povestea conlucrează toate în avantajul spectatorului. Filmul începe brusc, din mijlocul acțiunii, și te introduce în atmosferă printr-o serie de flashbackuri… aparent, aceste întoarceri în timp nu sunt construite special pentru ochii tăi, ci pentru ai îngerului păzitor, care înainte de a-și salva omul, trebuie să învețe cum a ajuns în impas. Îl vezi pe George mic, apoi cu valiza în mână pregătit să se îmbarce în aventura vieții lui, apoi dansând în piscină cu o fată frumoasă care l-a așteptat ani de-a rândul și treptat, vezi cum i se întunecă fața, înfruntând problemă după problemă. Mary Hatch (Donna Reed) este carismatică și rezervată, pregătită să se abandoneze doar după ce se convinge de dragostea alesului ei, iar în cazul său, dar și în cazul lui George, se observă intenția regizorului de a dubla eroii – pentru Mary, există o identitate contrastantă – Violet, frivolă și mereu pusă pe cuceriri noi, încercând din când în când să i-l fure pe George, pentru George însuși există fratele său, Harry – fotbalist priceput, soldat curajos și mai târziu, erou medaliat.

     Atenție! Cei care nu își pot ține lacrimile acasă sunt în pericol. Momentul când George își pierde identitatea și devine un străin fără importanță pentru Bedford Falls este încărcat de emoție și confuzie. Fața derutată a eroului, nebunia care atârnă ca un verdict deasupra capului său, trecutul șters iremediabil și transformat într-o ficțiune personală devin indicii ale unei experiențe profund umane – senzația că ai fost uitat și că de fapt, ești inutil.

     În afară de punctul culminat construit cu precizie și dramatism, e impresionată atenția cu care Frank Capra a construit pe lângă firul poveștii o țesătură de detalii mărunte, tandre care să apropie lumea ficțională de inima spectatorului căci relațiile dintre personaje sunt atât de intense încât după genericul de final, ai impresia nu că ai urmărit o peliculă veche, ci că ai fost un martor discret, cu buletin de Bedford Falls. Vă las cu o listă de motive mărunte pentru care merită să vedeți It’s a wonderful life, alături de cântecul preferat al cuplului George-Mary.

it's a wonderfull life
Dacă încă nu te-am convins…

Anul apariției: 1946
Regizor: Frank Capra
Distribuție: James Stewart (George Bailey), Donna Reed (Mary Hatch Bailey), Henry Travers (îngerul păzitor), Lionel Barrymore (domnul Potter), Gloria Grahame (Violet Bick) H. B. Warner (farmacistul Gower)
Notă: 10/10
Gen: American Christmas fantasy drama film

Advertisements

One thought on “Crăciun vintage cu “It’s a wonderful life”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s