“The Big Short” sau ce bine e să fii student la ASE

Anul apariției: 2015
Regizor: Adam McKay
Distribuție: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt
Notă: 8/10
Gen:  American biographical comedy-drama
Rezumat: Filmul explorează marele crash economic din 2008 și propune o analiză detaliată (insist detaliată) a cauzelor și a strategiilor financiare care au adus Wall Street-ul în colaps la începul secolului XXI. Doi tineri entuziaști, la început de drum, care încă încheie tranzacții bancare din garaj, un bancher-narator foarte alunecos care știe să speculeze orice moment favorabil, un virtuos al Wall Street-ului, marcat de sinuciderea fratelui său, un fost guru economic ieșit la pensie (Brad lovește din nou!) și un ciudat cu ochi de sticlă și minte brici (Go, go, Christian Bale! Grab that Oscar!) sunt piesele de puzzle de pe această uriașă hartă în care Binele și Răul devin povești de adormit copiii. Asta pentru că adulții au învățat deja că ceea ce contează în viață e cât de discret îl slujești pe acesta din urmă.

Să-ți explic eu cum stă treaba!

     Odată ce s-a afișat lista cu nominalizările Oscar 2016, s-a dat startul unei curse contra-cronometru. Până pe 28 februarie, publicul vrea să vadă toate cele opt filme intrate în cursa pentru Cel mai bun film al anului, pariurile se țin lanț, conversațiile cotidiene nu au cum să ocolească acest subiect-cheie, iar bloggerii fac previziuni. Sufocat de The Revenant, care cunoaște în această perioadă o popularitate uriașă, The Big Short este unul dintre rivalii lui de temut, dar culmea! nu încearcă să facă pe plac nimănui. Cu un scenariu arhiplin de termeni economici, filmul acesta e relativ greu de urmărit, acțiunea parca scapă printre degete și la final rămâi cu un gust dulce-amar: ai înțeles cine este eroul și antieroul, ai priceput și care e victima mașinațiilor personajelor (asta ai fi tu până la urmă!) și ai o vagă intuiție că te-a mai păcălit cineva: Adam McKay însuși, livrându-ți o poveste alarmantă într-un ambalaj greu digerabil și culmea spunându-ți fățiș că e normal să te simți prost cât stai pe scaun la cinema. Între episoadele poveștii se fac mici pauze, timp în care sunt introduse digresiuni dintre cele mai diverse – clarificări în legătură cu autenticitatea unor fapte, scurte caracterizări și… definirea în termeni comuni a unor noțiuni economice și analogii simplificatoare, special construite pentru cinefilii care nu au călcat pragul ASE-ului niciodată. Regizorul pare că ar face o concesie special pentru necunoscători, dar se amuză copios pe seama neștiinței noastre… ceea ce fie o să te irite, fie o să ți se pară simpatic (metanarațiune, o nouă relație regizor-public, film cu dicționar atașat etc. etc.). O blondă în cadă, Selena Gomez, un chef… toți devin experți în economie și te privesc drept în ochi în timp ce-ți explică de la A la Z jargonul. Astfel Big Short vine în fața publicului relaxat, cu mâinile în buzunare, ca pe scenă la TED, propunând o idee și spre final, lansând un semnal de alarmă – Darwin a avut dreptate, suntem într-o junglă și orice clipă este ocazia unui nou vânător de a se afirma. Merge cumva pe linia Lupului de pe Wall Street, doar că tratează tema cu infinit mai mult rafinament.

the big short 4
O mică nelămurire… când spuneai că vine APOCALIPSA?

Christian sau Steve? Oscarul a ales doar unul.

     Nu numai filmul se luptă să câștige statueta, Christian Bale de asemenea e direct implicat în această nebunie legitimatoare numită Oscar. Dacă destinul îi surâde, va începe primăvara ca Cel mai bun actor al anului în rol secundar. Nu știu care sunt favoriții juriului, dar CTP-ul nostru pariază toți banii pe Christian. Cât despre mine, pot spune că văd în acest film mai multe opțiuni: pe ecran transpiră un Christian ciudățel, încrezător în puterea sa intelectuală de a înțelege întreg mecanismul după care funcționează economia americană și în special, mintea bancherilor, dar și un Steve Carell savuros, mereu gata să explodeze, iritat la culme că Binele riscă să devină un mit neprofitabil. Doctor M. Burry e rigid în interacțiunile sociale și totuși mobil în gândire, iar acest contrast e foarte bine surprins de Christian, făcând din personajul său un profet nonconformist, pe care ajungi să-l admiri mai mult decât să-l compătimești. Steve Carell însă nu se lasă mai prejos, poate nu are carisma colegului său, poate nu-l ajută silueta, dar cu siguranță știe să se enerveze și să interpreteze nefericirea însăși … e expresiv, motivat de scopuri înalte, sincer în răfuiala sa cu lăcomia și prostia. Eu zic să vă obișnuiți cu mutra lui pentru că în curând va figura în cel mai recent proiect Woody Allen (în tradiția un film/an).

the big short 2
Too smart for this century and… I  fucking know it!

Banii sau viața? Oricum, ți le fur pe amândouă!

     Portretul lucid și dur pe care filmul acesta îl face lumii financiare mondiale e unul îndrăzneț, necruțător, susținut de un vocabular hiper-specializat. Doar că ceea e frapant e că pelicula reușește să fie în același timp… distractivă. Creează colaje de imagini iconice, introduce secvențe cameo, concentrează forța narativă pe grupuri compacte de personaje în loc să decidă cine e eroul și introduce din când în când referințe literare (Mark Twain la început, H. Murakami la final). Totul merge foarte rapid, de la o întâlnire la alta și cunoașterea subterfugiilor bancare alunecă de la teorie la practică și asta, oricât de neinteresat de economie ai fi, are un efect imediat asupra ta – te irită, dacă ai deja împrumut imobiliar sau dacă te gândeai să aplici la unul. Atenție, folosesc timpul trecut – te gândeai, da, pentru că s-ar putea că după Big Short să nu mai dai mâna așa de ușor cu un bancher.

the big short 3
Tu, de fapt, esti un șarlatan de primă clasă cu un somn ca de bebeluș?

 

Filmul e distribuit în România de RO Image 2000.
https://www.facebook.com/RoImage2000

Surse imagini: RO Image 2000

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s