Nostalgia Harry Potter

Anul apariției: 2016;
Regie: David Yates;
Scenariu: J.K.Rowling;
Distribuție: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Colin Farrell, Johnny Depp;
Notă: 7/10;
Gen: fantasy film;
Rezumat: Lumea magică a lui J.K.Rowling este inepuizabilă și poveștile se pot multiplica la nesfârșit. Ce a început ca o carte în bibliografia de anul I a lui Harry se transformă acum într-o narațiune autonomă splendidă. Magi-zoologul Newt Scamander are o întreagă menajerie în valiză și se plimbă cu ea prin New York, căutând febril un loc unde să elibereze vulturul american. Cercetările lui științifice au loc însă în momente tensionate pentru soarta vrăjitorilor – forțe magice întunecate, refulate și violente, dau lovitura peste tot în New York, căutând corpuri-gazdă și alegându-și victimele fără niciun fel de deosebire, magicieni și “încuiați” în egală măsură.

eddie-pe-platou

     Copilăria mea a fost împărțită între Frații Grimm, Disney și Harry Potter. Fiecare îmi furniza altfel de iluzii frumoase – cu basmele vechi trăiam cu sentimentul că răul poate fi învins întotdeauna, cu desenele animate începeam să cred în “Prințul pe cal alb”, himeră pe care încă încerc să mi-o șterg din minte, dar Harry Potter îmi oferea ceva mai mult decât o simplă senzație de moment, intram într-un univers separat, învățam vrăji, zburam pe mătură sau pe spatele unui grifon și ridicam mâna la școală ca Hermione, doar ca să demonstrez tuturor că știu diferența dintre “Abracadabra” și “Alohomora”.  De aceea, am așteptat “Fantastic Beasts and where to find them” cu sufletul la gură, atrasă de aura Harry Potter din jurul poveștii și încântată că protagonistul, Newt Scamander, va fi interpretat de Eddie Redmayne, un actor pe care îl am în vizor de când cu “Danish Girl”. (vezi recenzia aici).

            Lumi împachetate în alte lumi

     Proiectul aceste cinematografic este o reluare metaficțională a experimentului inițiat de J.K.Rowling. Observând că seria “Harry Potter” a fascinat un glob întreg, autoarea l-a descompus încet-încet și a lansat în 2001 un volum de zoologie vrăjtorească, un tratat “științific” despre toate creaturile magice prezente în romanele anterioare. Astfel au început să să creeze tot felul de legături misterioase între vrăjitorii mai bătrâni, figuri de referință în lumea ficțională, și cei trei studenți de la Hogwarts, Ron, Harry și Hermione.

     J.K.Rowling a inserat printre pagini așa-zise notițe ale celor trei, pretinzând că tratatul lui Scamander a fost recent parcurs de personaje și că cititorul e de fapt un voyeur fără scrupule, care le-ar fi sustras manualul din ghiozdan.. Filmul însă nu creează legături directe cu seria “Harry Potter”, narațiunea se petrece cu 70 de ani înaintea acțiunii din “Harry Potter și Piatra Filosofală”, iar accentul cade mai mult pe conflictul vag care riscă să destrame lumea vrăjitorească. Astfel, dacă volumul “Fantastic Beasts” mizează pe referințele metaficționale și pe biografia autorilor pe care Harry trebuia să-i citească în primul an, filmul omonim pune la bătaie două lumi paralele, care concurează una cu alta până se ciocnesc: lumea în derivă împărțită de vrăjitori și “încuiați” deopotrivă și lumea secretă din valiza lui Newt, o grădină zoologică tainică și bizară, care trebuie cu orice preț protejată.

pastaia timida2.jpg

     Experiență vizuală din altă dimensiune

     Animalele fantastice nu rămân un simplu subiect de tratat științific, ele apar pe ecran, provoacă mici încurcături, reacționează la episoadele tensionate ale poveștii, își cer dreptul la libertate și interacționează cu Newt, comunicându-i dorințele, afinitățile și spaimele lor. Sunt apariții bizare, fermecătoare din punct de vedere vizual, fiecare cu un caracter bine conturat  – pufoase, blânde, viclene, impunătoare sau anxioase. Toate aceste personaje apar ca într-un catalog – rapid, secvențial, fără o contribuție însemnată- fac parte dintr-o enumerație stranie, dar din câteva reacții surprinse fulgurant, în câteva cadre, poți să intuiești o întreagă caracterologie. Cleptomanul Niffler e de exemplu un șmecher irecuperabil, orice strălucește îl transformă într-un vânător necruțător, nu iartă nimic, nu stă locului și se strecoară în orice geantă, în orice bancă, în orice seif, lustrul bijuteriilor fiind însuși scopul existenței lui. Cadrele din New York, clădirile care se dărâmă și care se repară sfidând orice cronologie, microlumea din valiza lui Newt, interioarele intime unde locuiesc cele două surori…totul are un aer vintage, cu volute spectaculoase și cu detalii care te fac să-ți doreși subit ca teleportarea să fie posibilă.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

     La ce să nu te aștepți

     Deși filmul este o producție fascinantă din punct de vedere vizual, sunt câteva defecte compoziționale care te fac să mustăcești nemulțumit: la fel ca în “Suicide Squad”, conflictul este imprecis și amestecat, ori e dat în urmărire un vrăjitor malefic, al doilea cel mai de temut infractor magic, după Cap-de-Mort, ori se urmărește campania agresivă a Ministerului împotriva creaturilor magice, considerate periculoase, ori sunt aduse în prim-plan grupările “Al doilea Salem”, fanatici speriați de posibilitatea ca lumea vrăjitorilor să fie într-adevăr reală. În orice caz, Newt aleargă permanent, fiind urmărit, hărțuit, vânat, amenințat și în cele din urmă, îndrăgit. Aici filmul plusează prin discreție, eroii (Newt și Jacob, cel din urmă un brutar aspirant din lumea “încuiaților”, un Sancho pus pe fapte mari, dar speriat și de propria umbră) și surorile vrăjitoare dezvoltând relații romantice incipiente, iar pe ecran de abia dacă vezi câteva săruturi furate în grabă. Însăși scena finală este o strategie de evitare foarte eficientă: te aștepți la cine știe ce răsucire franțuzească, dar în schimb ai o piruetă exuberantă și… o să vedeți voi!

pufosenie.jpg

    Fără doar și poate, “Fantastic Beasts…” este o alternativă la poveștile care ne-au încântat copilăria, dar nu are aceeași savoare, este un fragment peticit în pripă, o anexă la destinul lui Harry, o punere în context, o vădit grăbită remodelare ficțională, dar merită…de dragul timpurilor bune.

Sursă foto

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s