Flori, fete și cuvinte de dragoste: franciza visurilor mele

Nu sunt o fire pragmatică prin excelență, deși la nevoie, se activează în mine moștenirea genetică a bunicilor și a părinților mei, toți antreprenori locali, implicați de zeci de ani într-o afacere de familie. Deși de obicei sunt cu capul în nori, cu căștile pe urechi sau cu nasul îngropat într-o carte, când a fost nevoie să-mi vând vechile manuale de liceu, am pornit o campanie insistentă de promovare, aruncând cu promoții și bonusuri în stânga și-n dreapta. Când am avut ca temă dezvoltarea unui plan de afaceri pentru ora de Educație antreprenorială, am visat că voi deschide cândva în viitorul îndepărtat o cofetărie numai a mea, Dulcineea. Astăzi am alte ambiții, dar dacă subit mi-aș lua diplomatul și aș decide să mă lansez în afaceri, aș alege o rețetă particulară de business, una în care riscurile să fie atenuate de sprijinul unei echipe cu perspectivă, deja trecută prin obstacolele pieței. Nu m-aș aventura într-un start-up, deși din mai 2017, guvernul oferă sprijin financiar solid pentru tinerii antreprenori cu inițiative proprii, dar având în vedere experiența mea economică limitată, m-aș îndrepta către o idee deja confirmată pe piață. Cu alte cuvinte, de la visător aș trece la statutul de francizat, preluând o afacere deja testată și făcând-o să prospere prin detalii-cheie care să îmbunătățească relația generală dintre brand și client.

Orice proiect financiar de amploare are nevoie de un plan, asta o știe până și un absolvent de Litere ca mine. Așa că până să-mi pun în practică strategiile mele de marketing, aș face câțiva pași preliminari:

  1. Intru pe www.francize.ro și din cele 350 de concepte active disponibile în țara noastră, aleg o idee pur românească, Floria in Strada, extensie offline a site-ului Floria.ro, un concept premium de comercializare și livrare flori. Au două unități proprii și o singură unitate francizată, au o prezență în online foarte puternică și mizează pe îmbinarea estetică armonioasă dintre obiecte de artă locală și flori. Ca investitor, aș fi al doilea francizor, parte dintr-o echipă discretă, în extindere, așadar aș intra într-un business care a cunoscut deja succesul, dar care nu s-a rodat încă într-o rutină, fiind în căutarea unor formule profitabile. Așa aș putea eu însămi contribui la dezvoltarea Floria in Strada cu pași mici, printr-o franciză simplă. 
  2. M-aș consulta cu echipa www.francize.ro, pentru a decide împreună dacă ce am eu în minte e o bună idee de afacere și dacă am putea face câteva estimări legate de profit și dezvoltare.logo francize
  3. Aș face o vizită Managerului General Floria in Strada și aș discuta despre locație, training, artiștii pe care i-aș putea implica în amenajarea viitorului meu punct comercial, dezvoltând de asemenea un plan de lansare a francizei mele.

    This slideshow requires JavaScript.

  4. Aș discuta în detaliu posibilitatea de a aduce ceva nou în conducerea unității în care urmează să investesc. Pe lângă flori și obiecte de artă, eu aș introduce un sistem de personalizare a comenzii, astfel încât în cazul în care un client ar face o comandă egală sau mai mare de 100 de lei, ar dispune gratuit de un mesaj personalizat pentru destinatarul florilor. Clientul îmi dă câteva informații contextuale (rolul în viața lui a persoanei pentru care cumpără florile, ocazia, ce vrea să comunice prin acest cadou) și eu elaborez un text scurt, dar percutant, îl trimit prin mail clientului și după ce îmi dă ok-ul (îi pun la dispoziție maximum trei variante), îl imprim pe o felicitare elegantă și îl atașez comenzii.Astfel, Floria in Strada ar deveni un pachet complet: flori, cadouri high-class și cuvinte bine alese.

*** Articolul de față constituie a cincea probă din cadrul concursului Spring SuperBlog 2017, având ca subiect Innovation game: Construiește o franciză de succes! Sponsorul probei este Francize.ro.***  

Surse foto:
https://pixabay.com/ro/timpul-este-bani-bani-calmeaza-somn-1339781/
http://www.francize.ro

 

Advertisements

One thought on “Flori, fete și cuvinte de dragoste: franciza visurilor mele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s