Debut – 13 septembrie 2015!

Ricky and the Flash: rock and roll în familie

   

Anul apariției: 2015

Regizor: Jonathan Demme

Distribuție: Meryl Streep, Rick Springfield, Mamie Gummer, Kevin Kline, Audra McDonald

Notă: 10/10

Gen: American comedy-drama

Rezumat: O cântăreață rock ajunsă aproape de vârsta pensionării (Ricky Rendazzo/Linda) revine în viața copiilor ei într-un moment critic. Dorința sa de a ajuta este contrabalansată de reproșurile familiei, totuși Ricky are câteva arme secrete cu care amenință să le cucerească inimile – dragostea, muzica și curajul de a fi ea însăși.

     Când am văzut reclama la acest film tocmai ieșeam de la cinema. Mă gândeam la povestea pe care tocmai o trăisem, la personaje și la cât de bun e sosul de brânză în combinație cu o porție zdravănă de nachos, dar… deodată, Meryl Streep în geacă de piele, cu botine înalte, machiată cu mult negru. Nu mi-a venit să cred… o știam în roluri austere, ducând de fiecare dată în spate o dramă copleșitoare, mult prea-premiata actriță americană și pe deasupra, se șoptea pe la colțuri că e … bătrână. Am devenit curioasă, cum poate o femeie de 66 de ani să devină peste noapte rock chick? M-am gândit că poate e o găselniță modernă făcută să atragă tinerii, dar dacă e mai mult de atât? Nici nu am citit rezumatul pe IMDB, nu aveam timp de pierdut, am cumpărat imediat bilet și m-am așezat pe scaun, intrigată la culme de o asemenea îndrăzneală.

     Curiozitatea nu mi-a fost înșelată, am văzut o Meryl Streep senzațională, complexă, relaxată, spirituală și debordând de energie. E o prezență care cucerește prin naturalețe căci nu se teme să-și arate ridurile, să se demachieze în fața camerei și valorifică toate nuanțele personajului fără emfază, ca și cum povestea ar cere-o. Ricky, casieră ziua, vedetă rock noaptea într-un bar micuț din cartier, își împletește părul și se îmbracă numai în negru (de aici reținerea de a se duce la nuntă într-o rochie albastră, dar în orice caz, are grijă să-și ia pe deasupra jacheta de piele neagră). Are o ușoară aversiune pentru numele ei din buletin (Linda), la auzul lui simțind rușinea unei existențe de la care a dezertat. Când ajunge în cartierul rezidențial unde locuiește fostul ei soț, gardianul îi cere numele ca să o caute în lista de oaspeți admiși, iar ea se prezintă desigur ca Ricky, dar nu e de găsit decât sub numele de Linda. Acum învață că visurile ei artistice nu au fost niciodată de bun augur printre copii, sunt ca o amintire dureroasă a mamei care i-a lăsat în urmă, muzica devenind astfel în abstract copilul preferat, acela care a câștigat toată atenția maternă. Ricky este prietenoasă și are mereu pregătită o replică hazlie, iar trecerea anilor și liniștea pe care i-au dat-o ambițiile împlinite au lăsat pe fața ei o grimasă binevoitoare, nostimă în momente de stânjeneală, încurajându-I pe ceilalți să îndrăznească să înceapă o conversație. Personajul lui Meryl Streep are în acest film o mare disponibilitate pentru dialog, iar în momentele când e refuzată, zâmbește, încearcă din nou, râde un pic jenată și cântă… dar cu atâta căldură, încât toate inimile se deschid.

     Cu accente de muzical, filmul face câteva referințe din cultura pop – așa se aud pasager secvențe din Bad Romance sau Let’s get this party started! – dar cele mai prețioase momente sunt acelea în care un cântec aduce împreună oameni, vindecându-le rănile sau dezvăluindu-le iubirea. Veți vedea cum o chitară veche poate să devină un test de iubire și cum Bruce Springsteen sparge gheața la un eveniment care se anunță tensionat.

     Un alt actor excepțional din distribuție este Rick Springfield, iubitul și colegul de trupă al lui Ricky. Împreună în fiecare seară pe scenă, ocazional parteneri, întotdeauna prieteni, Ricky și Greg descoperă împreună că nu contează ce gândesc oamenii din jur atâta timp cât înveți să iubești necondiționat. O declarație de dragoste venită după un conflict aprins deschide calea unor adevăruri noi în viața lui Ricky – copiii își judecă părinții, orice ar fi părinții trăiesc cu vina și găsesc mereu noi puteri de a se dărui, iar muzica, întotdeauna muzica, va descătușa forțele explozive din sufletele oamenilor, apropiindu-I și învățându-I să spună Te iubesc!

     Povestea e foarte bine scrisă și condimentată cu tot felul de elemente, unele frizând clișeul – există acel discurs sensibil rostit cu răsuflarea întretăiată la o nuntă și există acel moment romantic imposibil (regizorul decide totuși să nu urmeze calea unei reconcilieri facile între Ricky și fostul ei soț, astfel ea îl refuză pe Pete cu acea amărăciune dulceagă a unei iubiri trecute care promite să renască). Pe deasupra, când vine vorba de foste iubiri, e inevitabil războiul dintre partenerii trecuți și cei actuali, de aceea în acest film disputele feminine sunt subtile și caustice – insinuări, reproșuri ușor mascate, compromisuri și în cele din urmă, renunțări făcute într-un avânt de generozitate (la început, Ricky vrea să o rănească pe Maureen, mândrindu-se că Pete e încă îndrăgostit de ea, dar până la urmă îi mulțumește pentru efortul de a fi pentru copiii ei mama care nu a putut fi ea însăși în tinerețe; similar, Maureen o condamnă fățiș pe Ricky pentru stilul ei de viață haotic, dar după îndelungi ezitări îi trimite invitația la nunta fiului ei).

     Una peste alta, cu un ton cald și un scenariu intens, Ricky and the Flash este filmul de sâmbătă seara cate te face un pic mai bun, un pic mai nostalgic și de ce nu, un pic mai îndrăgostit de Meryl Streep.

Sursă poster: 
(https://en.wikipedia.org/wiki/Ricki_and_the_Flash#/media/File:Ricki_and_the_Flash_poster.jpg)

Advertisements

2 thoughts on “Debut – 13 septembrie 2015!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s